מאכלים רומניים

רומניה היא רפובליקה בצפון מזרח חצי האי הבלקני. היא נמצאת בדרום-מזרח אירופה ומבחינה גיאוגרפית יש לה גבול משותף עם אוקראינה, מולדובה, הונגריה, סרביה ובולגריה. בחלק המזרחי של המדינה יש רצועת חוף לאורך הים השחור, ולכן לאורך ההיסטוריה הגיעו אליה המון סוחרים. בעת העתיקה התגוררו ברומניה שבטים דאקים שונים, כאשר בימי הביניים קמו באיזור שתי נסיכויות. לאחר מכן החלה מלחמה עם האימפריה האות'מאנית, ורבים מתושביה של רומניה עזבו והתחלפו. בשנת 1878 הוכרה עצמאות רומניה, במלחמת העולם השנייה היא הצטרפה אל מעצמות הציר ורק בשנת 1989 בא לקיצו משטר קומינסטי שהתקיים בעיר.

ההשפעות של מדינות מזרח אירופה על רומניה באות לידי ביטוי בכל תחומי החיים. למעשה, מדובר על השפעות הדדיות, ולכן יש הרבה מאפייני תרבות, חברה וגם קולינריה המזוהים עם רומניה ושכנותיה. יחד עם זאת, עדיין ניתן למצוא מספר תכונות ספציפיות הנשמרות ביחס אל המטבח הרומני.

מאפייני המטבח הרומני ומאכלים בולטים

יהודים לא מנצלים את מלוא הרפרטואר של המטבח הרומני, וזאת בשל השימוש בבשר חזיר. לאורך עשרות שנים מבוסס המטבח הזה על שימוש בבשר חזיר, אך אפשר ליהנות ממנו גם עם בשר בקר או עוף. טכניקות הבישול של המטבח הרומני פשוטות למדי, וכוללות מלבד בישול ארוך גם אפייה או טיגון. באופן מעשי, האוכל של המטבח הרומני נוטה לשלב בתוכו גבינות קשקבל ויינות. רומניה היא יצרנית גדולה מאוד של שזיפים, והרבה מתכונים מוכנים עם ליקר מן הסוג הזה. מעבר לכך, מאוד כדאי לטעום את הקינוחים הרומניים. מדובר על קינוחים מתוקים מאוד עם כמויות גדולות של דבש, סוכר ולעיתים גם סילאן.

להלן דוגמאות למאכלים בולטים של העדה הרומנית בישראל:

א. פפנאש – הקינוח הרומני האורגינלי והמוכר ביותר. סופגניה גבינתית המוגשת בתוספת של שמנת חמוצה, ויכולה להפוך כל ארוחה סטנדרטית לאירוע רב-טעמים.

ב. סהרוני קשקבל – כמו במדינות מזרח אירופאיות אחרות, כך גם ברומניה משתמשים בגבינות בליווי מאפים. סהרונים אלו מוגשים לרוב במסגרת ארוחות צהריים קלילות, אך אפשר למצוא אותם גם בארוחות בוקר.

ג. מלאי – זו היא פשטידת תירס מתוקה עם שמנת חמוצה. לפשטידה יש כמות גדולה יחסית של קלוריות, אך היתרון הוא אופן הכנה פשוט שניתן לגוון איתו את התפריט הקולינרי הרגיל.

לסיכום, מטבח רומני קשור בטבורו אל סגונות הבישול של מזרח אירופה. יש הרבה שאוהבים את המטבח הזה, ויודעים לייצר ממנו מתכונים מיוחדים וטעימים.