ספרד נמצאת בדרום מערב אירופה, ובשנים האחרונות היא זוכה לעדנה מחודשת. מיליוני תיירים מציפים מדי שנה את ספרד, במטרה לטעום מהמטבח המקומי, ולקחת חלק באירועי תרבות, אמנות וספורט. יחד עם זאת, כדאי לזכור כי ההיסטוריה העשירה של ספרד מתחילה כבר לפני מאות שנים.
חלק גדול מאדמתה של ספרד נמצא לחופו של הים התיכון, כאשר לאורך שרשרת הרי הפינאים היא גובלת בצרפת ובנסיכות אנדורה. במערב ובצפון מערב יש לה גבול משותף עם פורטוגל והאוקיינוס האטלנטי, ועשרות כובשים ותרבויות עברו בטריטוריה שלה.
השפעות קולינריות של ועל ספרד
המיקום הייחודי של ספרד הביא עליה המון השפעות שונות. ספרד התגבשה לכדי ישות אחת, והפכה להיות פקטור משמעותי בהתפתחות יבשת אירופה כולה. מבחינת היקף השטח שלה היא המדינה הרביעית בגודלה באירופה, והאקלים בה הוא בעיקרו ים תיכוני. מעבר לכך, כדאי להזכיר כי כלכלת ספרד מבוססת מלבד תיירות גם על חקלאות, משק החי, יערנות ודיג, מחצבים, תעשייה ואנרגיה. כל אלו מסבירים מדוע יש למטבח הספרדי מקום יוצא דופן בעולם הקולינריה.
המטבח הספרדי מגוון ומשפיע מאוד. הקרבה לים התיכון עוזרת לו להתבסס על דגים ומאכלי ים, בסוגים רבים של מתכונים מקוריים. עבור המטבח הספרדי נהוג לעשות שימוש בחומרים טבעיים וגולמיים בלבד. האוכל הספרדי מלווה בטאפאסים, שהם מנות ראשונות קטנות כמו סלטים, טורטיות וחסילונים. עוד מאפיין משותף של המטבח הספרדי הוא ליווי של המנות בכוס יין אדום.
חומרי גלם נפוצים וטכניקות בישול
רוב המנות של המטבח הספרדי מורכבות מחומרי גלם כגון שמן זית, שום ובצל. המשקה הלאומי הוא סנגריה, שהוא למעשה פונץ' יין אדום עם מיץ תפוזים וחתיכות פירות הדר. מעבר לכך, אלו המנות הבולטות של המטבח הספרדי:
א. צ'וריסו – נקניקייה חריפה עם פפריקה. נהוג להכין אותה מבשר חזיר, אך בישראל יש הרבה צ'וריסוס בסגנון ארגנטינאי ועל בסיס בשר בקר.
ב. מרק גספאצ'ו – מרק עגבניות קר המזוהה עם האיזורים החמים של ספרד. במרק הזה מצליח המטבח הספרדי להציע ערך מוסף יוצא דופן, המשלב בין חומרי הגלם הטבעיים והעגבניות לבין טכניקות בישול ארוכות ומורכבות.
ג. אמפנדס – זהו מאכל המושפע דווקא ממקורות חיצוניים שהגיעו לספרד. מדובר על בצק ממולא בבשר טחון או בדגים. עם השנים הפך האמפנדס להיות מזוהה עם דרום אמריקה ובעיקר עם ארגנטינה.
לסיכום, המטבח הספרדי מהווה מקור השראה עבור סגנונות בישול בכל רחבי העולם. הוא מבוסס על טעמים מגוונים, חומרי גלם משובחים, ובעיקר שימוש בפירות ים לצד מרכיבים טבעיים.