מאכלים סיניים

480993155סין היא ישות תרבותית וגיאוגרפית בת אלפי שנים הנמצאת מבחינה גיאוגרפית במזרח אסיה. מדובר על אחת מן העתיקות שבתרבויות העולם, עם משמעות איזורית, כלכלית, חברתית ותרבותית אדירה על המזרח כולו. עם זאת, מלחמת האזרחים הסינית פיצלה את הארץ לשתי ישויות פוליטיות, ולכן כיום נהוג להבחין בין הרפובליקה העממית של סין הכוללת את הונג קונג ומקאו, לבין הרפובליקה הסינית השולטת בין היתר על טאיוואן.

מאפייני המטבח הסיני

גודלה העצום של סין ועוצמתה מקשים על זיהוי מאפיינים תרבותיים משותפים, אך אין ספק כי ניתן למצוא לפחות חלק מהם בתחום הקולינריה. למטבח הסיני יש תכונות ייחודיות שאי אפשר למצוא במקומות אחרים. ראשית, המרחק של סין מאירופה וממערב חייב את תושביה לאמץ טכניקות בישול חדשניות. שנית, חומרי הגלם הקיימים בסין הם חלק בלתי נפרד מהאופי הקולינרי של המדינה והאיזור.

אוכל סיני מזוהה עם מגוון רחב מאוד של טעמים, צבעים ומרכיבים. הוא נפוץ בישראל ובכל רחבי העולם. האוכל הסיני נחשב פשוט למדי להכנה, ומבוסס על הקפצה, טיגון עמוק, בישול במים רותחים ואידוי. הקפצה על אש גבוהה מאפשרת שימוש מינימאלי בשמן, ושומרת על הערכים התזונתיים של המזון. מבחינת אידוי, הוא מיועד בעיקר לירקות, עוף ודגים הנפוצים מאוד במטבח הסיני. ברוב המתכונים הסיניים נעשה שימוש בירקות טריים, כרוב בוק צ'וי, בשר בקר ועוף, אטריות וכמובן אורז. מרכיבים אלו חוזרים על עצמם בוריאציות שונות במאות מתכונים המבוססים על עקרונות המטבח הסיני.

מאכלים סיניים בולטים

מאפיין נוסף של האוכל הסיני קשור לבריאות וערכים תזונתיים. רוב המתכונים מציעים תזונה נכונה ומאוזנת. מעבר לכך, את האוכל הסיני צורכים ללא סכין ומזלג, אלא עם מקלות ובישיבה קרובה מאוד אל השולחן. סינים לא מגישים מנות אחרונות וקינוחים, אלא משלבים את דברי המתיקה במהלך הארוחה עצמה. עוד במהלך הארוחה נהוג לשתות תה או משקאות חמים ולא משקאות קרים.

על מנת להיכנס אל עובי הקורה, ולהבין מהו המטבח הסיני יש צורך במתן דוגמאות למספר מאכלים בולטים:

א. חזה עוף בלימון – מאכל סיני אותנטי הנשען על שילוב קלאסי בין חמוץ למתוק. העוף בלימון מוגש בדרך כלל ליד אורז, ואפשר להכין אותו עם מרכיבים מינימאליים.

ב. אגרול ורוטב – אגרול הוא מאפה מטוגן ממולא בירקות ובשר, המוגש לצד רוטב חמוץ-מתוק. האגרול הוא מנת פתיחה או מנת ביניים לצד מנות עיקריות בארוחה הסינית.

ג. נודלס – אי אפשר לדבר על אוכל סיני מבלי להזכיר אטריות מוקפצות. בסין נהוג לאכול רק אטריות אורז או שעועית, אך יש המון מתכונים המבוססים על אטריות ביצים רחבות יותר.

לסיכום, כל מי שאוהב לאכול חייב להכיר את המטבח הסיני, או לפחות את טכניקות הבישול המיוחדות שלו.