מאכלים גרוזיניים

155433748שמה המקורי של גרוזיה הוא הרפובליקה של גיאורגיה, או בקיצור "גיאורגיה". גרוזיה נמצאת באירואסיה, ומשתייכת אל עבר הקווקז לחופו המזרחי של הים השחור. מבחינה תרבותית וחברתית יש המון מן המשותף לגרוזיה ולמדינות נוספות בקווקז, אך אי אפשר להתעלם גם מההשפעות שיש לגבול של המדינה עם רוסיה, אזרבייג'אן, ארמניה וטורקיה.

כיום גרוזיה היא מדינת לאום ליברל-דמוקרטית, ולאורך ההיסטוריה היא עברה הרבה שינויים. המדינה מתאפיינת בשטח הררי, משופעת במשאבים טבעיים, ויש לה אקלים סובטרופי הנובע מהקרבה אל הים השחור.

תכונות המטבח וטכניקות בישול

מבחינה קולינרית, המטבח הגרוזיני מציג מספר תכונות עיקריות:

א. גיוון – מאכלים גרוזיניים ידועים בגיוון שלהם. יש הרבה מנות עם אגוזי מלך, וסוגים אחרים של אגוזים, לעומת מנות המבוססות על פחמימות או קטניות.

ב. גבינות – הגבינות תופסות מקום חשוב במטבח הגרוזיני. התנאים הגיאוגרפיים של גרוזיה, והאפשרות לגדל כמויות גדולות של בקר הפכו את הגבינות לחומר גלם נפוץ מאוד.

ג. עשבי תיבול – כמו סוגים נוספים של אוכל מזרח אירופאי, גם במטבח הגרוזיני נשענים על שימוש בעשבי תיבול. תבלינים אלו מעניקים ערך מוסף למתכונים ומבטיחים עושר תזונתי רחב. עשבי התיבול העיקריים המזוהים עם המטבח הם פטרוזיליה, שמיר, בזיליקום וכוסברה.

בכל הנוגע אל טכניקות בישול, יש הרבה סגנונות שהושפעו מהמטבח הגרוזיני. המאפיין העיקרי שלו הוא שימור הטעם הטבעי של מרכיבי המזון. על מנת להשיג את המטרה נהוג לעשות לתבל את המאכלים בעדינות בלבד. קשה למצוא מאכלים גרוזיניים חריפים מדי או כאלו המתובלים באגרסיביות. מעבר לכך, יש לציין את הלחם הגרוזיני המסורתית, המהווה את מנת הפחמימות העיקרית של כל ארוחה.

מאכלים נפוצים

אלו המאכלים הנפוצים של המטבח הגרוזיני:

  1. אספנחיס קדה – מאפה במילוי גבינות ותרד. נחשב למנה פופולארית במיוחד אותה ניתן לצרוך גם בתור ארוחת בוקר וגם בתור ארוחת ערב.
  2. חינקלי – ללא ספק המנה המזוהה ביותר עם המטבח הגרוזיני: כיסוי בשר או גבינה מבושלים ופריכים. נהוג להגיש אותם בנפרד משאר המנות, אך ניתן גם לגוון אותם עם תוספות.
  3. צ'קפולי – תבשיל המהווה את עיקרה של הארוחה הגרוזינית. כולל בשר כבש ושזיפים, למרות שהרבה שפים מעדיפים להשתמש בסוגים אחרים של פירות יבשים.

המתכונים העשירים של המטבח הגרוזיני מאפשרים לכל אחד להתנסות בטעמים חדשים. השפעות תרבותיות וחברתיות באות לידי ביטוי כמעט בכל מנה, והמתכונים זוכים להצלחה גם בקרב מי שלא אוהב גבינות או פחמימות.