מאכלים בולגריים

הרפובליקה הבולגרית היא מדינה בחצי האי הבלקני שבמזרח אירופה. הגבולות המשותפים של בולגריה עם רומניה, הים השחור, טורקיה, יוון, מקדוניה וסרביה הפכו אותה לצומת בתהליכים היסטוריים חשובים מאוד.

בבולגריה יש שני רכסי הרים מרכזיים והלאום הבולגרי מתועד כבר בשלהי המאה ה-7. לאחר קריסת השלטון הקומוניסטי זכתה בולגריה לתנופה כלכלית, תעשייתית, תיירותית ומסחרית אשר קירבה אותה אל מדינות האיחוד האירופי. כיום בולגריה נשענת על כלכלה חופשית, והיא לוקחת חלק גם בתהליכים תרבותיים רחבים יותר המתרחשים במזרח אירופה.

מאפייני המטבח הבולגרי

המטבח הבולגרי מפורסם מאוד בשל ההשפעות הבלקניות שיש עליו. עוד ניתן לזהות בתוך מאכלים בולגריים השפעות מהמטבח העות'מאני, היווני והרוסי. המטבח הוא בעיקרו עונתי, ומבוסס על מגוון רחב מאוד של מצרכים כמו סוגי בשר שונים, ירקות, קטניות, סרטנים, חזיר וחלזונות. רוב המנות היוצאות מתוך המטבח הבולגרי הן בעלות ריח עז, וזאת בזכות שימוש בתבלינים דומיננטיים כגון ריחן, נענע ופפריקה אדומה. כמעט לכל מתכון יש את התבלין הייחודי שלו בו משתמשים בצורה נדיבה.

בכל הנוגע אל טכניקות בישול, המטבח הבולגרי מבוסס על אידוי, אפיה, על האש והכנת נזידים. יש לציין מלבד הגבינה הבולגרית המלוחה גם את הקשקבל, בעוד צריכת הבשר המרכזית היא של בשר חזיר, בשר עוף ובשר כבש.

מאכלים בולטים, קינוחים ומשקאות

אלו המוצרים והמאכלים הבולטים במטבח הבולגרי:

א. לוקנקה – נקניק מקומי שדומה במידה מסוימת לסלמי.

ב. שושקה – סלט של פלפלים אדומים. אפשר להכין אותו גם עם פלפלים חריפים, ולהוסיף קורטוב של פיקנטיות.

ג. קיופולו – סלט המבוסס על חצילים.

ד. ממרח ליוטניצה – מוגש בליווי מאפים טריים ומורכב מירקות בתחמיץ ותבלינים.

ה. טרטור – מרק יוגורט קיצי עם יוגורט, מלפפונים, שמיר ושום.

עבור קינוח נוהגים בבולגריה להגיש בקלווה, חלבה ולפתני פירות כמו חבושים ורחת לוקום. המשקאות האלכוהוליים העיקריים של בולגריה הם ערק, יין העשוי ממסטיקה, יין ענבים וליקרים. מתכונים בולגריים רבים מכילים בתוכם אגוזים, וזאת בשל העובדה שכמעט לכל בית יש עץ אגוז. מעבר לכך, במטבח הבולגרי לא נהוג להשתמש במרגרינה להכנת דברי מאפה ומתיקה. המשמעות היא ערך תזונתי גבוה למדי, וזאת גם במאכלים מתוקים או בקינוחים.

לסיכום, המטבח הבולגרי בולט בעושרו על רקע מטבחים מקבילים של מדינות מזרח אירופה. הוא משפיע על סגנונות בישול רבים, ומושפע בעצמו משימוש רחב בחומרי גלם שונים. יש לו ערך תזונתי גבוה, ובעזרתו ניתן להכין שורה ארוכה של מתכונים מיוחדים.