הרפובליקה של תימן נמצאת בחצי האי ערב בדרום מערב אסיה. זו היא מדינה ים תיכונית עם מאפיינים ייחודיים, תודות לגבול משותף עם מפרץ עדן והים הערבי, עומאן, ערב הסעודית וים סוף.
תימן היא מדינה עם היסטוריה ארוכה מאוד, ולאורך השנים היא עברה לא מעט שינויים. עם זאת, יש לציין את הגעת האיסלאם אל המדינה בשנת 628 בתור נקודת מפתח בהיסטוריה שלה. עד היום מבוססת המערכת המשפטית בתימן על חוקי דת האיסלאם, החוק הטורקי והמשפט המקובל שנהוג בשבטי האיזור.
משאבי טבע ומאפייני המטבח
ההיסטוריה העשירה של תימן מספקת ערך מוסף למטבח המזוהה עם המדינה. יהודים שהגיעו מתימן הביאו איתם לא מעט מאכלים מקוריים, הנשענים על התנאים הגיאוגרפיים, התרבותיים והחברתיים של תימן. האקלים של תימן חם ולח, אך יש לה משאבים טבעיים רבים כגון דגים, מלח ועוד. רוב אדמת תימן מנוצלת לשדות מרעה, ויש לכך משמעות קולינרית גדולה.
המאפיין העיקרי ואולי היחיד של המטבח התימני הוא שימוש בבצק. המתכונים של המטבח התימני אינם מסובכים ונחשבים פשוטים להכנה, טעימים וזמינים. אין הרבה ערך תזונתי במתכוני המטבח, אך מאוד מומלץ להשתמש במנות מסוימות בתור תוספת. מעבר לכך, כמעט ולא ניתן למצוא מתכונים תימניים עם מרכיבים וחומרי גלם חלביים. רוב המתכונים הם בשריים ונשענים על בשר עוף וכבש ולא על בקר. גם מאפיינים אלו הם תוצאה של האקלים והגיאוגרפיה בתימן.
מנות המזוהות עם המטבח התימני
טכניקת הבישול של המטבח התימני באה לידי ביטוי בתהליך בישול ארוך. זמן ההכנה של רוב המנות עומד על לילה אחת לפחות, וזאת בשל ההתבססות על מוצרי חיטה ושעורה. בישראל מזוהה המטבח התימני עם ג'חנון ביום שבת, אך האמת היא שיש עוד הרבה מנות ומתכונים שמגיעים מהתרבות התימנית:
- לחוח – פיתה בעלת מרקם ספוגי
- כובאנה – מאפה תימני דמוי חלה
- מלאווח – בצק מטוגן המוגש לרוב עם רסק עגבניות
- מרק תימני – נזיד עשיר עם בשר, עצמות וירקות
- סחוג תימני – מוכן עם פלפל אדום, שום, מלח, כוסברה וכמות גדולה של חריף
- חילבה – ממרח המוגש לצד רוב המנות של המטבח התימני
לסיכום, המטבח התימני מוכר מאוד בישראל וזוכה להצלחה ולפופולאריות. הוא מאפשר גיוון במנות הרגילות, ומציע בעיקר מתכונים המבוססים על בצק.