יוון נקראת גם "הרפובליקה ההלנית", וזאת בזכות הקשר שלה אל יוון העתיקה. המדינה נמצאת בדרום-מזרח אירופה, היא שוכנת בקצה הדרומי של חבל הבלקן ולחופו של הים התיכון.
המאפיין הגיאוגרפי העיקרי של יוון הוא שליטה על מעל 3,000 איים, כאשר בין היתר היא גובלת בצפון עם בולגריה, אלבניה ומקדוניה, ובמזרח עם טורקיה והים האגאי. הגבול הדרומי של יוון עם הים התיכון הביא אליה לאורך השנים סוחרים מכל רחבי העולם.
מאפיינים ייחודיים של המטבח היווני
התרבות של יוון כוללת את צור מחצבתם של פילוסופים, מחזאים, מדענים ואנשי אומנות. יוון השפיעה על התרבות המערבית כפי שהיא מוכרת כיום, ומהבחינה הזו יש לה גם משמעות קולינרית. המטבח היווני מתחלק לשני סוגים, אך מציע עושר של טעמים בכל אחד מהם:
א. לחם, גבינות ובשר – זהו מטבח המוכר באיזורים הפנימיים של יוון.
ב. מטבח ים תיכוני – פופולארי מאוד באיים עליהם יוון חולשת. עושה שימוש רב בירקות ובדגים.
המשותף לאוכל היווני הוא הפשטות, שאינה באה על חשבון טעמים מקוריים. קל להכין את המנות היווניות, אך יש צורך בחומרי גלם באיכות גבוהה. מעבר לכך, ביוון נהוג לבשל עם חומרים טבעיים ובריאים. המטבח היווני משתמש בשמן זית, בזיתים, בירקות טריים ובגבינות משובחות. הגיאוגרפיה של יוון מאפשרת ייצור עצמי של חומרי הגלם, וטריות ברמה יוצאת דופן. מעבר לכך, המנות העיקריות הן לא הדבר החשוב ביותר במטבח היווני: ישנו דגש על מאזטים קטנים, ושורה ארוכה של מאכלים המשפרים את החוויה הקולינרית בשלמותה.
סגנון הכנה ומנות בולטות
טכניקת הבישול של המטבח היווני מגוונת ותלויה בחומרי הגלם. ברוב האיזורים נהוג להשתמש באפייה, אך יש גם מנות הדורשות ערבוב והגשה בלבד או לעיתים גם טיגון והקפצה במחבת, ויש גם מנות בשריות המשלבות צלייה על הגריל. הנה המנות העיקריות אותן כדאי להזכיר בהקשר של המטבח היווני הקלאסי:
א. בורקס חצילים וגבינה – מנה המשלבת בין חומרי הגלם המזוהים עם יוון לבין הצורך בבישול פשוט ונגיש. את הבורקס ניתן להגיש בתור מנה עיקרית, ונהוג למצוא אותו בעיקר במסעדות המציעות ארוחות צהריים.
ב. ציזיקי – מנה המשתייכת אל קטגוריית הפתיחים של המטבח היווני. את הציזיקי אפשר לטבול בלחם או פשוט לאכול עם כפית. מבוסס על יוגורט, מלפפון עם קליפה, שמן זית ושמיר.
ג. סלט בולגרית או סלט יווני – עוד מנה המציינת את כל המאפיינים המשותפים לעקרונות המטבח היווני. מצד אחד אפשר לראות את עושר הירקות, ומצד שני את הגבינות המעניקות לסלט ערך מוסף וטריות אופטימאלית.
לסיכום, אוכל יווני הוא חלק חשוב במטבח הבלקני, ויש לו מאפיינים משל עצמו. על אף הפשטות הוא יכול לספק חוויה של טעמים, ריחות וצבעים.