טריפולי היא עיר הבירה של לוב וכיום מתגוררים בה למעלה ממיליון תושבים. היא נמצאת בצפונה של המדינה וממש בקצה המדבר, אך יש לה גישה ייחודית אל חופי הים התיכון. היא נוסדה כבר במאה השביעית לפני הספירה, נכבשה על ידי הקירניקים, ולאחר מכן על ידי הקרתגים. אימפריית רומא שינתה את שמה במאה השלישית לספירה, אך בשנת 1510 היא נכבשה שוב. רק בשנת 1714 עברה העיר לשלטונם של הטורקים, ואז גם התחיל הפרק המוסלמי שלה.
יהודי לוב והמטבח המקומי
האירוע המזוהה ביותר עם טריפולי הוא מלחמה שנערכה מול ארצות הברית, אך בהקשר הישראלי, כדאי לציין את הקהילה היהודית של לוב שמנתה בשנת 1948 מעל 38,000 אנשים.
העלייה מלוב לישראל החלה עם סיום מלחמת העולם השנייה. יחד עם חברי הקהילה הגיע מגוון של מנות, מתכונים וחומרי גלם ייחודיים. המטבח של לוב ידוע בעושר הטעמים החזקים שהוא מציע. זהו מטבח מלא בצבעים וסגנונות, אשר את כולם מבשלים ארוכות בבישול איטי. מעבר לכך, המטבח הטריפוליטאי אינו מתמחה במנות פתיחה מיוחדות, אלא רק בסוגי סלטים חריפים ופיקנטיים.
מאכלים בולטים של המטבח הטריפוליטאי
לא כל אחד יכול להתחבר אל מאכלים טריפוליטאים ולעיתים נדרשת הסתגלות. ברוב המאכלים יש כמויות גדולות של שמן, תבלינים חריפים ותוספות לא שגרתיות, אך אין ספק כי מדובר על חוויה מובטחת לכל החושים. מעבר לכך, יש מנות המזוהות עם המטבח הטריפוליטאי ואותן חייבים להכיר:
א. נוקידס – זהו תבשיל בקר המזכיר בצורה מסוימת ניוקי. אפשר לאכול אותו לצד אורז או פירה, והערך התזונתי שלו כולל בעיקר פחמימות וחלבונים.
ב. חריימה – הגרסה הטריפוליטאית של הדג המרוקאי. כאן הדגש הוא על רוטב חריף, שימוש בקימל, וכמובן פלפל צ'ומה ופפריקה חריפה. החריימה הוא לא המנה היחידה המשותפת למטבח הטריפוליטאי ולמטבח המרוקאי.
ג. מפרום תפוחי אדמה – גם כאן ניתן למצוא עדויות למתכונים דומים במטבח המרוקאי, האלג'ירי והטוניסאי. מאכלים בטריפולי מבוססים על חומרי גלם שהיו בעבר נפוצים בצפון אפריקה, ועברו בין מדינות באמצעות סחורים יהודים. המפרום מתאים בתור מנת ביניים או תוספת למנה עיקרית.
לסיכום, אוכל טריפוליטאי בולט על רקע הקטגוריה הקולינרית של מטבח צפון-אפריקאי. משפחות ישראליות רבות מנצלות את עושר הטעמים והססגוניות של המטבח, על מנת להציע מנות טעימות ומיוחדות.