מקסיקו היא פדרציה בצפון אמריקה עם שייכות תרבותית לאמריקה הלטינית. שמה המלא של מקסיקו הוא "המדינות המקסיקניות המאוחדות", והגבולות הגיאוגרפיים שלה מתחלקים בין ארצות הברית, גואטמלה, בליז, האוקיינוס השקט והים הקריבי.
מבחינה היסטורית נהוג להתייחס אל מקסיקו בתור המשך ישיר לתרבות האינדיאנית שהתפתחה באיזור לפני אלפי שנים. האולמקים, הטולטקים, שבט המאיה, והאיצטקים הם רק חלק מהעמים שהגיעו למקסיקו על מנת ליהנות מהתנאים הגיאוגרפיים שלה. יחד עם זאת, את השינוי המשמעותי ביותר עברה מקסיקו בתחילת המאה ה-16 ולאחר הכיבוש הספרדי.
ההאצה הכלכלית המזוהה כיום עם מקסיקו התחילה רק בתום מלחמת העולם השנייה. על אף שמדובר על מדינה עם רמות גבוהות מאוד של שחיתות פוליטית וציבורית, מקסיקו מציעה לא מעט עושר תרבותי וקולינרי.
מאפייני המטבח המקומי
המאפיין הבולט ביותר של המטבח המקסיקני הוא צבעוניות. קשה למצוא מאכלים הומוגניים בתוך המטבח הזה, והמקסיקנים אוכלים עם העין לא פחות מאשר עם הפה. זהו מטבח שמציע מתכונים אותם קל מאוד לאהוב. המטבח המקסיקני עושה שימוש נרחב בפירות וירקות, פלפלים חריפים, עגבניות וקמח תירס. כמעט כל ארוחה מלווה בטורטיה, שהיא סוג של לחם מקסיקני מסורתי. השפה הספרדית מוטמעת גם היא בתוך המנות של המטבח המקסיקני, ובין המתכונים הפופולאריים ניתן למנות את המאכלים הבאים:
- רוטב סלסה עם עגבניות, פלפל חלפיניו ובצל
- גואקמולי המורכב מאבוקדו, עגבניות, פלפל חריף, בצל ירוק ומיץ לימון
- קינוח צ'ורוס המהווה סוג מסוים של סופגניה מקסיקנית עם המון מתיקות
כל המאכלים של המטבח המקסיקני מבוססים על החקלאות המגוונת של האיזור. בנוסף, כדאי להזכיר את האהבה של מקסיקו לאלכוהול ובירות. חלק מהבירות ומשקאות השיכר המוצלחים ביותר בעולם מגיעים מתוך מקסיקו. בירה קורונה היא רק דוגמא אחת לאופן בו אלכוהול מקסיקני משתלב בתפריט האוכל.
מאכלים בולטים
יש המון דוגמאות למאכלים בולטים בתרבות המקסיקנית:
א. צ'ילי קון קרנה – מאכל שהוא חוויה לכל החושים. אפשר להכין אותו עם רמות חריפות שונות בהתאם לטעם האישי, אך אי אפשר לוותר על שימוש בשעועית, עגבניות וחתיכות משובחות של בשר בקר.
ב. קסדייה – כל מי שביקר במקסיקו מכיר את המנה הזו: סוג של טוסט מקסיקני עם מוצרלה, תירס ופלפלים. המון קלוריות פר מנה אך טעם שאי אפשר לשכוח כל כך מהר.
ג. שוקו – אחד הסודות הכמוסים של המטבח המקסיקני הוא שוקו טעים וסמיך, המגיע מפולים מקומיים. כל מה שצריך לעשות הוא לחמם את המרכיבים, להוסיף קינמון, ולא לשכוח לשמור על הבריאות עם שוקולד מריר ללא תוספת סוכר.
מאכלים מקסיקנים מושפעים ממסורת בישול אינדיאנית עתיקה ומחומרי גלם מודרניים שהגיעו עם הפלישה הספרדית. שני מרכיבים אלו הופכים את המטבח המקסיקני לחוויה עשירה של צבעים, טעמים וריחות.