לא הרבה אנשים מתייחסים אל מונגוליה בתור מקור השראה קולינרי, וחבל. מונגוליה היא מדינה ללא מוצא לים הנמצאת במזרח אסיה. הגבול של מונגוליה הוא עם רוסיה בצפון, ועם הרפובליקה העממית של סין בדרום. מונגוליה זכתה לתפקיד היסטורי משמעותי בזכות ג'ינגס חאן, המנהיג הגדול שהשתלט על חלק עצום משטחי אסיה. במהלך המאה ה-13 הייתה מונגוליה חלק חשוב מהאימפריה המונגולית, והאימפריה היבשתית השנייה בגודלה בהיסטוריה אחרי האימפריה הבריטית. יחד עם זאת, לאחר פיצול האימפריה הפכה מונגוליה להיות חלק מהקיסרות הסינית, ולכן הופרדה לשני מחוזות: מונגוליה החיצונית ומונגוליה הפנימית.
ההשפעות של הקיסרות הסינית על התרבות המונגולית לא פסחו גם על המטבח. מאכלים מונגולים מזוהים עם המון מרכיבים הקיימים גם במטבח הסיני, כמו מוצרי אורז. השטח של מונגוליה הוא מעל 1,500,000 קמ"ר, אך חיים בה כמעט 3.5 מיליון תושבים בלבד.
מאכלים בולטים ומשקאות מסורתיים במונגוליה
האוכל המקומי במונגוליה מבוסס על בשר כבש, ולכן גם מתכונים בינלאומיים משתמשים ברכיבים דומים. המונגולים תמיד סיפקו גישה רחבה יחסית לכמות גדולה של כבשים, זאת תודות לשטחים עצומים ותנאי אקלים יוצאי דופן. מלבד בשר כבש יודע המטבח המונגולי גם להציע מספר מנות בולטות ומומלצות בסגנונות שונים:
א. ארול – גבינה מיובשת אותה נהוג למצוץ עד אשר הטעם החמצמץ מתפשט בכל הפה. מעניין לראות את הקשר בין המנה הזו לבין סגנון החיים המונגולי, המחייב תנודות רבות, והישענות על מזג האוויר הקיצוני.
ב. לבשה – כמו בהרבה מתכונים אחרים, גם כאן המנה מבוססת על נתחי בשר כבש. טכניקת הבישול של המנה הזו היא בישול במים עם בצק חתוך דק כמו אטריות. בשר הכבש מבושל ארוכות, ויש רבים המבקרים את טעמו.
ג. אריק – משקה מונגולי מסורתי. קשה להשיג אותו מחוץ למונגוליה משום שהוא מבוסס על חלב סוסות משכר, אך מאוד מומלץ לטעום אותו כאשר מבקרים במדינה. בנוסף, המשקה הזה נחשב למשקה הלוחמים בימיו המפוארים של ג'ינגיס חאן.
ד. סו דה-צה – קשה לדבר על מאכלים מונגולים מבלי להזכיר את התה המלוח עם החלב. בניגוד לשתייה הממותקת של המערב, במונגוליה משתמשים בעיקר במרכיבים מלוחים על מנת להעשיר את טעמם של המשקאות.
רבים מתושבי מונגוליה חיים עדיין באופן מסורתי, ומאפייני המטבח שהצליחו לזלוג החוצה עברו לא מעט שינויים. מצד שני, אפשר לציין את השימוש בבשר כבש, טכניקות הבישול הארוכות וחומרי הגלם המינימאליים בתור מאפיין משותף למאכלים מונגולים.